Vand-kulturhuset på Papirøen startede ud fra københavnernes egne ideer. I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion på Papirøen, hvor københavnerne indsendte 160 forslag. Københavns Kommune valgte at arbejde videre med nogle af vinderforslagene – mange af forslagene var et ønske om at etablere en svømmefacilitet.

Københavns Kommune sendte i februar måned 2017 den internationale arkitektkonkurrence for Papirøens vand-kulturhus i udbud. Herefter udvalgte kommunen to finalister, som kvalificerede deres bud på Papirøens kommende vand-kulturhus. Nordea-fonden støttede arkitektkonkurrencen med 2,1 mio. kroner.

I december måned 2017 blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort, som blev Kengo Kuma & Associates sammen med Cornelius Vöge Atelier for arkitektur og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i løbet af 2024, hvor også byggeriet af det nye vand-kulturhus forventes at være afsluttet.

I maj 2018 støttede Nordea-fonden virkeliggørelsen af et kommunalt vand-kulturhus med japanske vandvisioner med 300 mio. kroner.

Om arkitektkonkurrencen

Arkitektkonkurrencen omhandlede forslag på et op til 5.000 m2 nyt vand-kulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på Papirøen. Arkitektkonkurrencen var et internationalt EU-udbud.

Dommerkomitéen bestod af: Frank Jensen, overborgmester, Carl Christian Ebbesen, daværende kultur- og fritidsborgmester, Morten Kabell, daværende teknik- og miljøborgmester og Mogens Hugo, daværende bestyrelses­formand i Nordea-fonden, samt fagdommerne, arkitekterne Lars Steffensen og Reiulf Ramstad.

Rådgivere for
vand-kulturhuset

Totalrådgiver
Kengo Kuma & Associates

Underrådgivere
Cornelius Vöge Atelier for arkitektur og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.