Oversigt over den vestlige del af den arkæologiske udgravning. Til venstre ses bolværker ud mod tømmergraven. Det sydvestlige hjørne af øen blev først opfyldt for godt 100 år siden, indtil da var det et åbent bassin blandt andet anvendt til tømmer, der skulle holdes fugtigt. Til højre står en høj rammemaskine, der sætter spuns langs vand-kulturhusets kommende østlige side.
Rundvisningen er i fuld gang. Til venstre ses fundamentet til en kran fra 1754. Den har været ganske lig den ikoniske mastekran på Nyholm. Den øverste del af fundamentet er bygget i gule tegl, lidt tyndere end nutidens mursten, og klassiske for perioden. Under murene kan anes et trædæk, som bestod af kraftige bjælker på kryds og tværs, der igen var funderet på dybe pæle.
Arkæolog Rasmus Winther fra Københavns Museum viser rundt på udgravningen. Mange interesserede var mødt frem, på trods lidt tvivlsomt vejr.
Fortidens bolværker langs øens oprindelige kajkant var forankret i jorden med kraftige tømmerkonstruktioner. Konstruktionerne var repareret og udskiftet mange gange, dels på grund af slid, men formentlig også i forbindelse med gentagende uddybninger af havnen.
Midt i et ældre bolværk er der etableret et slæbested, hvor det har været muligt at trække skibe og tømmer op fra tømmergraven. Mellem pælene ud for slæbestedet har vandet stået stille og en del vraggods har samlet sig. Arkæologerne er ved at udgrave dele af et sjældent fiskeredskab, en form for ruse i pileflet.
Der flyttes meget jord i forbindelse med en arkæologisk udgravning, og heldigvis var der hjælp at hente fra både store og små gravemaskiner. Her hjælper en minigraver med at fjerne jord omkring fiskeredskabet, der ellers udgraves forsigtigt ved håndkraft.
Der er mange aktiviteter i gang samtidig. På udgravningen deltog 22 arkæologer.