Vand-kulturhuset på Papirøen er en gave til københavnerne og til alle, der bruger byen. Det er et enestående byggeri, der skal danne rammen om en svømme­oplevelse ud over det sædvanlige i hjertet af Københavns Havn.

Og så er det en københavneridé. I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion på Papirøen, hvor københavnerne indsendte 160 forslag, hvor langt størstedelen af forslagene var et ønske om en svømmefacilitet på øen.

Københavns Kommune sendte i februar måned 2017 den internationale arkitektkonkurrence for Papirøens vand-kulturhus i udbud. Herefter udvalgte kommunen to finalister, som kvalificerede deres bud på Papirøens kommende vand-kulturhus. Nordea-fonden støttede arkitektkonkurrencen med 2,1 mio. kroner.

I december måned 2017 blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort, som blev Kengo Kuma & Associates sammen med Cornelius Vöge Atelier for arkitektur og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

I oktober 2020 indgik Ejendomsfonden en betinget kontrakt på byggeriet med MT Højgaard. I marts 2022 blev kontrakten gjort ubetinget. Byggeriet er nu sat i gang.

Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i løbet af 2025, hvor også byggeriet af det nye vand-kulturhus forventes at være afsluttet.

Vand-kulturhuset koster 780 mio. kr. at opføre. Nordea-fonden har støttet projektet med 435 mio. kr., og Københavns Kommune har bidraget med et rente- og afdragsfrit lån på 345 mio. kr. Nordea-fonden har derudover støttet projektet med 25 mio. kr. til bæredygtighedstiltag.

Vand-kulturhuset kommer til at ligge på det nordvestlige hjørne af Papirøen
Vand-kulturhuset kommer til at ligge på det nordvestlige hjørne af Papirøen

Japansk arkitektur på Københavns havnefront

I løbet af 2025 bliver vand-kulturhuset til virkelighed – og med en arkitektur der ikke er set tidligere i København, vil vand-kulturhuset have fokus på både indendørs og udendørs vandaktiviteter i Københavns Havn og derudover tilbyde trænings- og mødefaciliteter.

Selve byggeriet består af teglstubbe, der ’svæver’ på en let konstruktion af glas. Hovedattraktionen er et udendørs bassin mellem byggeriets tagflader, som med dets opvarmede vand vil byde på en helt særlig badeoplevelse. Udendørs etableres et havnebad med forskellige bademuligheder til både børn og voksne. I husets foreningstårn indrettes mødelokaler samt større forsamlingslokale og træningslokale.

Om arkitektkonkurrencen

Arkitektkonkurrencen omhandlede forslag på et op til 5.000 m2 nyt vand-kulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på Papirøen. Arkitektkonkurrencen var et internationalt EU-udbud.

Dommerkomitéen bestod af: Frank Jensen, daværende overborgmester, Carl Christian Ebbesen, daværende kultur- og fritidsborgmester, Morten Kabell, daværende teknik- og miljøborgmester og Mogens Hugo, daværende bestyrelses­formand i Nordea-fonden, samt fagdommerne, arkitekterne Lars Steffensen og Reiulf Ramstad.

Teamet bag
vand-kulturhuset


Bygherre

Ejendomsfonden Vandkulturhuset Papirøen

Bidragsydere

Nordea-fonden og Københavns Kommune

Bygherrerådgiver

COWI A/S

Totalentreprenør

MT Højgaard AS

Totalrådgiver

Kengo Kuma & Associates

Underrådgivere

Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S :
Arkitekt

Cornelius Vöge Atelier for arkitektur :
Arkitekt – til og med dispositionsforslag

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S :
Ingeniør – konstruktioner og teknik

KI Rådgivende Ingeniører ApS :
Ingeniører – stålkonstruktioner

COWI A/S Building East :
Facadeingeniører

Buro Happold :
Facadeingeniør – til og med projektforslag

Jesper Kongshaug :
Lysdesigner